Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@13:32:05 GMT

«کلوت‌های شهداد|» چشم‌اندازی ماورایی در دل لوت

تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۶۸۱۵۹

«کلوت‌های شهداد|» چشم‌اندازی ماورایی در دل لوت

به گزارش گروه فرهنگی ایرنا جغرافیا و اقلیم‌های متنوع ایران باعث شده کشورمان همواره از ظرفیت‌های لازم برای توسعه انواع گردشگری و جذب گردشگران با علایق ویژه برخوردار باشد. در این میان باید از کویرها و بیابان‌ها به عنوان یکی از جاذبه‌های منحصر به فرد و طبیعی ‌ایران یاد کرد.

علی‌اصغر مونسان با اشاره به سالگرد ثبت جهانی بیان لوت (۲۷ تیر ۱۳۹۵) در حساب کاربری خود در اینستاگرام نوشت: بیابان‌های ایران از چشم‌اندازی بی‌بدیل و ظرفیت‌هایی کم‌نظیر، برخوردارند و سالانه هزاران گردشگر داخلی و خارجی از این پهنه سوزان و اسرارآمیز کشورمان بازدید می‌کنند و بیابان لوت یکی از این مناطق مهم و ارزشمند کشورمان به شمار می‌آید که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز ثبت شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بیان کرد: کویر لوت به مثابه مجموعه‌ای بزرگ و دیدنی از پدیده‌های شگفت‌انگیز بیابانی بوده و بازدید یا تحقیق در همین خصوص، تجارب ارزشمندی را در اختیار جهانگردان، منجمان و علاقه‌مندان محیط‌های بیابانی قرار می‌دهد.

«کلوت‌های شهداد یکی از جاذبه‌های خاص بیابان لوت است که چشم‌انداز ماورایی و زیبای آن، سالانه گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب می‌کند؛ این کلوت‌ها در طی هزاران سال پدیدار شده‌اند و با توجه به زیبایی خیره‌کننده به عنوان عارضه بزرگ کلوخی، علاقه‌مندان زیادی از سراسر جهان دارند. نکته حائز اهمیت در خصوص کلوت شهداد کرمان که آن را در سراسر جهان بر سرزبان‌ها انداخته است، شهرت این منطقه به عنوان یکی از گرم ترین نقاط کره زمین است.»

در بیابان لوت گرمترین و خشکترین نقطه زمین، گرما به اندازی است که لاشه حیوانات قبل از تجزیه، خشک می شود

بیابان لوت نخستین اثر ثبت جهانی طبیعی ایران 

بیابان لوت در عرصه‌ای به وسعت ۲۲ هزار و ۷۸۰ کیلومتر مربع گسترده است، اما حریم آن ۱۷هزار و ۹۴۱ کیلومتر مربع محاسبه شده که شامل ریگ یلان (تپه‌های ماسه ای)، کلوت‌ها، نبکاها، رودخانه شور، هامادا(دشت ریگی)، پهنه بازالتی گندم بریان است، اما در این میان کلوت ها در غرب و ریگ یلان در شرق با چشم‌اندازی زیبا و شگفت‌انگیز خودنمایی می‌کنند.

این گستره به عنوان بیست‌وهفتمین بیابان بزرگ جهان و بیست‌ویکمین اثر ثبت شده ملی ایران در فهرست جهانی یونسکو، جزو گرم‌ترین و خشک ترین نقاط کره زمین محسوب می‌شود و گرما چنان است که لاشه حیوانات تجزیه نمی‌شود، قدرت تبخیر آب به گونه ای است که پیش از تجزیه شدن لاشه توسط باکتریها، خشک می‌شود.

پرونده بیابان لوت که با همکاری و هماهنگی بین دستگاهی همچون سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، سازمان حفاظت محیط زیست، موسسه جغرافیایی دانشگاه تهران و سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان دستگاه متولی آماده شده بود با تایید اکثریت اعضای حاضر در اجلاس به ثبت جهانی رسید.

بیابان لوت و سامانه محیطی آن دارای ارزش‌های بالفعل و بالقوه فراوان با شاخص‌ترین عوارض محیط طبیعی بیابان‌های دنیا نظیر ناحیه کلوت‌ها با داشتن مرتفع‌ترین یاردانگ‌های (شیارهای) دنیا، گرمترین نقطه سطح کره زمین، بلندترین تپه‌های ماسه‌ای و نبکاهای جهان، خندق‌های بزرگ فرسایشی، شبکه‌های هیدرولوژیک، چاله‌های زمین ساختی، پدیده‌های کم‌نظیر نمکی و دشت‌های وسیع ریگی (هامادا)، روستاهای تاریخی و استقرارگاه های انسانی در حاشیه آن با ۶ هزار ساکن است.

قرار گرفتن قطب حرارتی زمین در این بیابان و وجود بسیاری از محوطه های پیش از تاریخ و تاریخی در عرصه و حریم اثر، وجود محوطه ها و گورستان های دوره مس سنگی و دژ های تاریخی به همراه قنات‌های زیبا و دیدنی منطقه از دیگر ارزش های ثبت این اثر در فهرست میراث جهانی است.

بیابان لوت بر اساس دو معیار از معیارهای چهارگانه میراث طبیعی شامل پدیده های طبیعی ویژه که مناطقی با زیبایی های طبیعی استثنایی و اهمیت زیبایی شناسانه را در بر می‌گیرد و نمونه‌های برجسته از مراحل عمده تاریخ زمین، فرآیند زمین شناختی مداوم در تکامل عوارض و یا عوارض فیزیوگرافیک و ژئومورفیک است.

برچسب‌ها سازمان حفاظت محیط زیست علی‌اصغر مونسان علی ‌اصغر مونسان میراث فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان حفاظت محیط زیست علی اصغر مونسان علی اصغر مونسان سازمان حفاظت محیط زیست علی اصغر مونسان علی اصغر مونسان میراث فرهنگی بیابان لوت کلوت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۶۸۱۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد

تین نیوز

راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری در دو ایالت پیشاور و راوالپیندی این کشور خبر داد.

به گزارش تین نیوز به نقل از نشریه تریبیون پاکستان، راه آهن پاکستان نخستین تور سافاری ریلی خود به نام قطار «خورد» خبر داده که تحولی بزرگ در نحوه درآمدزایی بخش ریلی این کشور محسوب می شود.

شیخ رشید احمد وزیر راه آهن پاکستان نیز با اعلام این خبر گفت که این قطار از ایستگاه پیشاور کانت آغاز به حرکت کرده و پس از عبور از شهرهای پیشاور، نوشرا و جهانگیرا به سمت ایستگاه تاریخی آتوک خورد روانه خواهد شد که تاریخ ساخت آن به دوره استعمار بریتانیا بازمیگردد.

به گفته وزیر راه آهن پاکستان، مسافرین این قطار در طول سفر، مناظر زیبایی پیش روی خود خواهند داشت که به عنوان مثال، می توان به عبور قطار از پل فلزی تاریخی روزخانه ایندوس اشاره کرد که تاریخ ساخت آن به قرن ۱۸ بازمیگردد.

عبور قطار از مناطق حفاظت شده و امکان تماشای گونه های مختلف جانوری حیات وحش پاکستان منجر به آن شده تا راه آهن پاکستان، از «قطار خورد» به عنوان قطار سافاری یاد کند. نقطه پایانی سفر این قطار نیز در موزه ریلی آتوک خورد است که می تواند نظر مخاطبین را به خود جلب نماید.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • 5 چالش اصلی کسب و کارهای کوچک
  • راه آهن پاکستان از راه اندازی قطار سافاری خبر داد
  • تقویت همکاری ایران و عراق برای مقابله با پدیده گرد و غبار
  • باجه سیار قبول مرسولات پستی در یزد فعال می‌شود
  • خطر ریزگرد های قم بیخ گوش تهران
  • تصاویری از یک واقعه محیرالعقول در بیابان‌های عربستان؛ ابر سقوط کرد؟
  • کلنگ عملیات اجرایی ناحیه صنعتی جویم به زمین زده شد
  • سقوط ابر‌های بارور در بیابان‌های عربستان (فیلم)
  • تصاویر عجیب و آخرالزمانی از سقوط ابرهای بارور در بیابان‌! + فیلم
  • فیلم | جاده شهداد - نهبندان مسدود است